Rekrytointipalvelu Sihti Oy (fi)

Vuokratyö – vapautta vai riistoa?

Vakituisten ja määräaikaisten työsuhteiden rinnalle on noussut uusi työn muoto, vuokratyö. Vuokratyöstä on tullut monelle toimialalle ja työntekijälle arkipäivää ja tänä päivänä Suomessa voi rekrytoida jopa vuokrajohtajan. Sana vuokratyö herättää kuitenkin monessa ristiriitaisia mielipiteitä. Onko vuokratyöllä huono maine ja jos on, niin miksi? Päätimme ottaa asiasta selvää.

Vuonna 2012 Tilastokeskuksen mukaan vuokratyön tekeminen oli yleisintä tukku- ja vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemusalalla sekä teollisuudessa. Vuokratyöntekijöissä oli yhtä paljon miehiä kuin naisia ja eniten vuokratyötä tekivät nuoret aikuiset.

Tämä artikkeli on osa Sihdin rekrytointialasta kertovaa juttusarjaa, joka on toteutettu yhdessä Duunitorin kanssa. Katso Sihdin avoimet työpaikat Duunitorilla ja lue sarjan ensimmäinen artikkeli rekrytoijan työnkuvasta.

Vuokratyössä on vapaus valita

Tero Tavi ajaa työkseen kaivinkonetta Talvivaarassa Rekrytointipalvelu Sihdin kautta. Hän on tehnyt alan töitä noin seitsemän vuotta, välillä toisen yrityksen kautta, välillä ”talon kirjoilla”. Tavin mielestä vuokratyön ja tavallisen työsuhteen välillä ei ole paljoa eroavaisuuksia. Vuokratyössä paras puoli on Tavin mielestä se, ettei palkan saapumista ja työn hakemista tarvitse miettiä. ”Henkilöstövuokrausyrityksessä on valmiina sinun tietosi ja he tietävät mitä olet tehnyt ja mitä osaat. Työnantajat eivät yleensä soittele, mutta Sihdiltä aina soitetaan, että olisi taas töitä tarjolla”, Tavi kertoo.

Nina Koivumäki tekee töitä rakennussiivoojana työmailla. Koivumäki on ollut Sihdillä jo vuodesta 2009 ja kertoo viihtyneensä todella hyvin. ”Kun on hyvä aika, voin itse päättää mille työmaalle menen ja milloin pidän lomia. Vuokratyöntekijänä en ole sidottu yhteen urakoitsijaan, vaan menen sinne, missä töitä on tarjolla. On todennäköisempää, että töitä löytyy, kun voin mennä mille tahansa työmaalle.

Henkilöstöpalveluyritysten liiton vuoden 2014 vuokratyöntekijätutkimuksen mukaan jopa 86 prosenttia vuokratyöntekijöistä suosittelisi vuokratyötä myös kavereilleen. 62 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että heidän kokemuksensa vuokratyöstä ovat osoittautuneet ennakko-odotuksia positiivisemmaksi työn tekemisen myötä.

Vuokratyöntekijänä en ole sidottu yhteen urakoitsijaan, vaan menen sinne, missä töitä on tarjolla. On todennäköisempää, että töitä löytyy, kun voin mennä mille tahansa työmaalle. 

Koivumäki listaa lisää henkilöstövuokrauksen hyviä puolia: ”Meidän rekrytointimme on todella helppoa. Jos sairastumme, toimisto lähettää uuden tilalle jos apua kaivataan. Työntekijän voi myös vaihtaa jos huomaakin, että henkilökemiat eivät pelaa.”

Jos ei jouluna ole töitä

Vuokratyötä on enemmän tai vähemmän tarjolla riippuen sesongeista ja taloustilanteesta eli ala on hyvin suhdanneherkkä. Nina on huomannut alan haasteet työssään: ”Joskus henkilö saattaa olla pari päivää, yhden viikon tai vaikka puolitoista vuotta yhdessä paikassa töissä. Ikinä ei voi tietää onko töitä enää ensi viikolla.” Erityisesti joulu voi olla haastavaa aikaa vuokratyöntekijöille työmarkkinoilla, mutta vuoden alussa yrityksissä huomataan taas tarve uusille työntekijöille.

”Jos firma joutuu tekemään lomautuksia, niin ensimmäisenä lähtee yleensä vuokratyöntekijät”, kertoo Tero Tavi. Tavin mielestä tämäkin ongelma on väistymässä ja yrityksissä huomioidaan nykyään paremmin omien työntekijöiden lisäksi vuokratyöntekijät ja työjaksojen pituudet.

Mainettaan parempi toimiala

Lainsäädäntöä on muutettu ja vuokratyöntekijöiden oikeudet työpaikoilla ovat parantuneet. Toimialasta on silti monella vielä negatiivinen kuva, jota henkilöstövuokrausyritykset ja Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL pyrkivät muuttamaan.

Ei siitä tehdä kauheasti numeroa, kun yritys hoitaa asiat todella hienosti ja juuri niin kuin pitää. Uutinen tehdään vasta, kun jossain epäonnistutaan.

Vaikka mielipiteet vuokratyöstä ovat muuttumassa, ennakkoluulojakin esiintyy. Nina Koivumäki on joutunut kuulemaan kommentteja vuokratyöntekijöistä, kuten esimerkiksi ”olemme työtä vieroksuvia ja olemme vain vuokratöissä, koska emme ole päässeet muualle töihin.” Koivumäen mielestä jokainen vuokratyöntekijä voi itse vaikuttaa alan maineeseen menemällä töihin ja tekemällä työtehtävät huolella. Muuten asiat eivät muutu, Koivumäki painottaa.

Rekrytointipalvelu Sihdin toimitusjohtajan Jukka-Pekka Annalan mielestä mielipiteitä toimialasta voidaan muuttaa tiedottamalla enemmän ja kertomalla avoimesti kaikista yrityksen käytännöistä. ”Ei siitä tehdä kauheasti numeroa, kun yritys hoitaa asiat todella hienosti ja juuri niin kuin pitää. Uutinen tehdään vasta, kun jossain epäonnistutaan.”

HPL pyrkii auktorisoimalla vastuullisia vuokratyöyrityksiä parantamaan henkilöstövuokrauksen mainetta. Auktorisoidut yritykset ovat sitoutuneet noudattamaan liiton sääntöjä sekä toimimaan vastuullisesti tarjoamalla reiluja vuokratöitä. Auktorisoituja yrityksiä on tällä hetkellä Suomessa yli 170 ja ne tunnistaa Reiluja Vuokratöitä -auktorisointitunnuksesta.

Henkilöstövuokraus muuttaa työmarkkinoita

Vuokratyön määrä Suomessa on kasvanut tasaista tahtia ja Sihdillä uskotaan, että ala tulee kasvamaan entisestään. Koivumäen mielestä henkilöstövuokraus on työnantajalle kannattava vaihtoehto. ”Jos tarvitsee työntekijän yhdeksi päiväksi, viikoksi tai kuukaudeksi, niin se on mahdollista. Se ei onnistu jos palkkaa vakituisen työntekijän yritykseen. Siitä ei sitten pääse eroon mitenkään”, sanoo Koivumäki. Työsuhteet muuttuvat tulevaisuudessa entistä projektiluontoisemmiksi ja ihmiset siirtyvät vapaammin toimialalta ja yrityksestä toiseen. Voiko vuokratyö mullistaa Suomen työmarkkinat?

Jos tarvitsee työntekijän yhdeksi päiväksi, viikoksi tai kuukaudeksi, niin se on mahdollista. Se ei onnistu jos palkkaa vakituisen työntekijän yritykseen. Siitä ei sitten pääse eroon mitenkään.

Jukka-Pekka Annala uskoo myös, että tulevaisuudessa henkilöstövuokrausta käytetään yrityksissä entistä enemmän. Vaikkakin vuokratyöntekijän palkkaaminen on yritykselle kalliimpaa, periaatteessa kustannukset ja riskit voivat olla loppujen lopuksi työnantajalle pienempiä. ”Meidän tehtävämme on tutkia yrityksen puolesta, minkälainen ammattilainen yritykseen tarvitaan ja sitten löytää ja haastatella sopivat henkilöt. Osittain siihen kuuluu myös riskin siirtäminen. Yrityksen on helppo käyttää meidän työntekijöitä, joilla on vakuutukset, verot ja eläkemaksut hoidettu”, Annala sanoo.

Vuokratyö toimii myös monelle nuorelle yhtenä askeleena kohti työelämää. HPL:n mukaan vuokratyön kautta työllistyy jo nyt lähes 50 000 nuorta vuodessa. Vuonna 2012 noin 5 prosenttia nuorista teki vuokratyötä. Annalan mielestä vuokratyö antaa nuorelle tilaisuuden päästä tekemään alan töitä vaikka edes lyhyeksi ajaksi. ”Meidän kauttamme on helpompi saada töitä, verrattuna siihen, että nuori hakisi itse esimerkiksi isoon teollisuusalan yritykseen”, Annala kertoo.

Vuokratyön määrä tulee kasvamaan Suomessa sitä mukaan, kun asenteet alaa kohtaan muuttuvat. Annala on sitä mieltä, että henkilöstövuokraus tulee yleistymään myös muilla toimialoilla. Rekrytointipalvelu Sihti toimii tällä hetkellä pääasiassa viidellä eri alalla: IT, rakentaminen, teollisuus, kaivosala ja talous. Vaikka vuokratyötä tekeviä on Suomessa kaikista työssäkäyvistä vielä pieni osuus, moni yritys ja toimiala ei tulisi enää toimeen ilman vuokratyöntekijöitä.

Sonja Heikkilä / Duunitori.fi