Rekrytointipalvelu Sihti Oy (fi)

Yritteliäisyyttä, riskinottoa ja rohkeutta!!!

Jukka-Pekka Annala

Toimitusjohtaja, yrittäjä

Jukka-Pekka Annala

050 444 4455

Suomalaista työ-ja elinkeinoelämää kohta kaksikymmentä vuotta rekrytoinnin ammattilaisen näkökulmasta katseltuani, tulee mieleeni että olemme Suomessa ison asennevalinnan aallonmurtajalla.

Meillä oli lähihistoriassamme maailman parhaat sosiaaliturva- ja koulutusjärjestelmät sekä hetkittäinen ylivoima matkapuhelinteollisuudessa. Meillä ON erityinen maantieteellinen asema, mallioppilaan pieni pulpetti EU:ssa, jäykkä hallinto, sekä maailman mitassa karkeat tavat ja huono viinapää.

Suomessa ei näytä olevan tarpeeksi kanttia tehdä oman työssäkäyntialueen ratkaisuja, kun kerran (raha)politiikan ohjaus on Keski-Euroopassa ja jossain välissä useat tuotantoa harjoittavat yritykset siirtyivät muille maille. PK-yritykset kärsivät rahoituksen vaihtoehtojen puutteesta ja työn teettäminen/tarjoaminen on byrokratian ja osin siitä johtuvien kulujen vuoksi vaikeata ja riskaabelia.

Tyttäreni valistivat minua jokin aika sitten siitä, minkälainen asento on slaavikyykky. Se on vähän niin kuin kyykkyasento ripaskaa aloitetaessa, rennon machosti, ilman liikettä, aikaa kuluttaen. Siinä ollaan omaa asemaa tai potentiaalia korostaen. Asento on suosiossa meiltä itään päin olevilla alueilla – ja musiikkivideoissa.

Onko suomensukuisen heimomme valinta asettua kyykkyyn odottamaan että jotain parempaa on kohta tulossa? Menneeseen menestykseen viitaten, potentiaalista puhuen ja kaikessa mahdollisessa säästämiseen pyrkien. Passiivisuudessa ja nostalgiassako näkyy slaavilaiset sukujuuremme?

Usein on kuitenkin niin että kaikki vahvasti etabloitunut alkaa olla dynamiikaltaan löysää. On se niinkin että pelkästään leikkaamalla ei voida tilanteen parantuessa aloittaa kehittämistä. Kerran amputoitu raaja ei kasva takaisin.

Historiassa on aina hyviä aikoja seurannut tylymmät talkoot. Nyt on se aika tai ehkä se on jo ohitettavissa. Voimmeko unohtaa menneisiin liittyvät murheet ja lähteä kohti uusia seikkailuja?

Työelämässä on nähtävissä myös positiivisia signaaleja. Yksittäiset ihmiset tai yritykset eivät ole lainkaan niin huonossa hapessa kuin barometrit väittävät. Jokaisella toimialalla tulee olemaan menestyjiä myös vuonna 2015. Niitä on ollut joka vuosi.

Tarvitsemme johtajuutta yrityksiin, pankkeihin ja politiikkaan. On taas alettava uskoa omaan tekemiseen ja yritteliäisyyteen. Meidän on uskallettava tehdä virheitä ja koitettava tarmokkaammin vaikuttaa asioihin suomalaisten reviirillä. Kuka sen tietää, mutta arvaan että kohtuullinen velanotto ja tehokkaaseen toimintaan investoiminen tekisi tälle maalle hyvää. Toivottavasti saamme viisaita auktoriteetteja ja väkeviä johtajia tulevaisuudestamme päättämään. Sellaisia, jotka tietävät tai ottavat selvää jos eivät tiedä sekä niitä, jotka ymmärtävät moniulotteisia valintoja ja niiden vaikutuksen kokonaisuuteen.

Ylös kyykystä ja eteenpäin!

Jukka-Pekka Annala
toimitusjohtaja
Rekrytointipalvelu Sihti Oy