Ammatinvalintatesti työnhaussa – hitti vai huti?

Lukuaika:

4 min

27.09.2023

Ammatinvalintatesti työnhaussa – hitti vai huti?

27.09.2023


Haaveiletko uudesta työpaikasta tai harkitsetko uudelle toimialalle hakeutumista, mutta työnhausta on jo ehtinyt kulua tovi? Tai oletko työurasi alussa, etkä ole ihan varma, millaista työtä haluat tulevaisuudessa tehdä? ”Mikä ammatti sopii juuri minulle” on kysymys, jonka jokainen meistä esittää itselleen työuran eri vaiheissa, ja vastaus kysymykseen voi löytyä ammatinvalintatestin avulla. Tässä blogiartikkelissa tarkastelemmekin, milloin ammatinvalintatesti työnhaussa on paikallaan – ja onko ammatinvalintatestin tekemisestä hyötyä.

Mikä ammatinvalintatesti tai ammattitesti on?

Ammatinvalintatestit tai ammattitestit koostuvat useimmiten itsearviointitehtävistä, joiden pohjalta kiinnostuksen kohteitasi, motivaatiotasi, kykyjäsi ja osaamistasi vertaillaan eri ammateissa ja toimialoilla tarvittaviin taitoihin ja ominaisuuksiin sekä työn sisältöön.

Luonnollisesti eri yrityksissä työtehtävät, osaamisvaatimukset ja vastuualueet voivat olla hyvinkin erilaiset, vaikka titteli olisi sama, mutta ammatinvalintatesti voi antaa sinulle suuntaviivoja oman alan löytämiseen. Ammatinvalilntatestien yhteydessä usein kuvataan, millaista yleisellä tasolla toimialalla tai tietyssä ammatissa työskentely voi sisältää, Voit saada ammatinvalintatestin tehtyäsi vahvistusta siitä, että olet menossa urallasi oikeaan suuntaan tai uusia näkökulmia, miten saat parhaiten hyödynnettyä osaamistasi työelämässä.

Milloin ammatinvalintatesti on järkevää tehdä?

Työuran aikana on monta vaihetta, jolloin ammatinvalintatesti voi olla hyödyllistä tehdä. Jos harkitset kokonaan uudelle uralle siirtymistä tai olet etsimässä sopivaa koulutuslinjaa, ammattitestistä voi tulla selkeyttävä vastaus. Mitä paremmin tunnet itsesi ja vahvuutesi, sitä paremmin osaat kertoa itsestäsi niin työhakemuksessa kuin haastattelutilanteessa.

Joskus omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistaminen voi olla hankalaa, varsinkin jos työnhaku on vielä uusi ilmiö tai työnhaku ei ole ollut vuosiin ajankohtainen prosessi – ammatinvalintatesti voi antaa sinulle työkaluja oman osaamisen tunnistamiseen ja siihen, millaisessa työssä omat ominaisuudet saa valjastettua parhaiten käyttöön.

Mikä on paras ammatinvalintatesti työnhaussa?

Ammattitesti, ammatinvalintatesti, uravalintatesti– netissä on runsaasti erilaisia testityökaluja, joiden avulla voit selvittää, millainen ammatti voisi olla juuri sinulle sopiva ja missä työssä pääset hyödyntämään vahvuuksiasi. Oletko jo tutustunut näihin kolmeen ammatinvalintatestiin?

1. TE-palvelujen AVO-ammatinvalintaohjelma

AVO-ammatinvalintaohjelma on kattava itsearviointitehtävistä muodostuva kokonaisuus, jossa voit peilata ominaisuuksiasi ja tavoitteitasi kaiken kaikkiaan 300 eri työpaikkaan. Ammatinvalintaohjelmassa on huomioitu, miten erilaiset kyvyt ja rajoitteet voivat vaikuttaa eri rooleissa menestymisessä. Voit tallentaa tehtäviesi tulokset palveluun kolmeksi kuukaudeksi.

2. Duunitorin Duunitesti

Duunitesti pohjautuu RIASEC-ammatinvalintateoriaan perustuvaan malliin ja sen tarkoituksena on auttaa työnhakijaa saamaan parempi kuva omista vahvuuksista. Duunitestin voi tehdä helposti ja nopeasti – kysymyksiä on vain 18, joten aikaa ei mene kuin muutama minuutti testin toteuttamiseen. Kovinkaan syvällisestä testistä ei siis ole kyse, mutta testistä voi saada uusia oivalluksia siitä, miltä toimialalta unelmaduuni saattaa löytyä.

3. Oikotien ammatinvalintatesti

Oikotien ammattitesti on Duunitestin tavoin helppo ja nopea tehdä, sillä kysymyksiä on vain 16. Testin tarkoituksena on antaa työnhakijalle työkaluja omien kiinnostuksen kohteiden selventämisessä ja vahvuuksien tunnistamisessa. Oikotien tarjoama testi ei kuitenkaan ole kovinkaan kattava – siinä vertaillaan henkilön sopivuutta 20 eri alalle ja tehtäväalueelle – mutta se voi antaa osviittaa siitä, millainen rooli, työympäristö tai toimiala voisi olla testin tekijälle mielekäs.

Lisäksi: millainen ammatinvalintatesti sopii opiskelijalle?

Oletko opiskelija ja etsit sinulle sopivaa koulutuslinjaa? Tai oletko juuri valmistumassa, muttet ole varma, mihin suuntaan haluat lähteä urapolullasi? Studentumin ammatinvalintatesti sopii erityisesti peruskoulun tai lukion päättäville opiskelijoille, jotka vielä etsivät sopivaa koulutuslinjaa ja tulevaisuuden työtä. 39 kysymyksestä koostuvan testin avulla voit kartoittaa, millainen toimiala voi sopia juuri sinulle, ja lisäksi testin päätteeksi voit lukea lisää eri toimialoista.


Yhteenveto: onko ammatinvalintatesteistä apua?

Lyhyesti sanottuna ammatinvalintatesti voi auttaa sinua hahmottamaan, mikä toimiala tai millainen ammatti sopii sinulle parhaiten. Ammatinvalintatestit voivat olla hyödyksi niin uraansa aloitteleville opiskelijoille kuin jo kokeneille ammattilaisille, jotka makustelevat uudelle toimialalle loikkaamista. Netissä tehtävä ammatinvalintatesti voi antaa kevyellä tavalla uutta näkökulmaa omista taidoista, vahvistaa ajatusta siitä, että oma toimiala on löytynyt – tai herättää ajatusta kokonaan uudelle alalle siirtymisestä.

Pelkästään ammatinvalintatestiin tukeutumalla ei luonnollisestikaan omaa uraansa kannata lähteä rakentamaan, vaan oman uran solmukohdissa ja risteyksissä sinua parhaiten osaavat ammattitaitoiset asiantuntijat. Kannattaa aina kääntyä esimerkiksi ura- tai opinto-ohjaajan puoleen, jos alanvalinta tuottaa sinulle enemmän kysymysmerkkejä kuin vastauksia. Me Sihdillä haluamme auttaa sinua saamaan työelämän palapelin palaset kohdilleen, joten otathan meihin yhteyttä, kun alat etsiä uutta työtä. Käy tutustumassa Sihdin avoimiin työpaikkoihin!