Avoin hakemus, mitä se tarkoittaa?

Lukuaika:

5 min

28.10.2022

Avoin hakemus, mitä se tarkoittaa?

28.10.2022

Työnhaku on mullistunut viimeisten vuosien aikana. Olet varmasti törmännyt työnhaun yhteydessä piilotyöpaikkoihin eli työtehtäviin, joista ei tehdä avointa hakua tai julkaista työpaikkailmoitusta.

Vaikka työpaikkailmoituksia julkaistaan yhä niin sanomalehdissä kuin netistä löytyvissä työnhakuportaaleissa, piilotyöpaikkojen merkitys työnhaussa on korostunut. Uusi työpaikkasi saattaa löytyä sanomalehti-ilmoituksen kautta, mutta yhtä lailla voit kuulla mielenkiintoisesta pestistä puskaradion tai sosiaalisen median kautta – myös suorahakija saattaa löytää sinut LinkedInistä tai eri työnhakuportaaleista, joihin olet tallentanut hakijaprofiilisi.  

Jos sinulla on mielessäsi tietty työpaikka tai yritys, johon haluat työllistyä tulevaisuudessa, voi käydä turhauttavaksi vain odottaa sopivan työpaikan avautumista. Oletko vielä lähettänyt avointa hakemusta suoraan yritykseen, joka sinua kiinnostaa työantajana?

Rakennusalalla avoimen hakemuksen lähettäminen ei ole sidoksissa vain asiantuntijarooleihin, vaan voit kokeilla hakemuksesi lähettämistä tehtävästä riippumatta. Tässä blogitekstissä kerromme tarkemmin, mitä avoimeen hakemukseen sisältyy ja millaisia asioita hakemuksessa tulee nostaa esiin.

Kannattaako avoimen hakemuksen tekeminen?

Avoimen hakemuksen laatiminen vaatii sinulta hitusen aikaa, mutta se voi olla lopulta väylä uuteen työpaikkaan sihtaamisessa. Avoimen hakemuksen lähettäminen antaa sinusta innostuneen, rohkean, motivoituneen ja oma-aloitteisen vaikutelman – eli korostat juuri niitä ominaisuuksia, joita mahdollinen tuleva työnantajasi arvostaa!

Vaikkei yrityksessä olisi tarvetta työvoimalle juuri sillä hetkellä, kun otat yritykseen yhteyttä, voi tilanne muuttua nopeastikin. Jos yrityksessä on avautumassa lähitulevaisuudessa työpaikka, johon taustasi ja osaamisesi osuvat, on palkkauspäätöksen tekevällä sinun tietosi valmiina uuden tekijän haun alkaessa.

Yhtä lailla avoin hakemus voi olla sinulle mahdollisuus astua urareitille, jota et ehkä aivan ensimmäiseksi olisi ajatellut – yrityksessä voi olla tarjolla muitakin työtehtäviä, joissa vaaditaan sellaista osaamista ja taitoa, joita sinulla jo on. Työnhaussa kannattaa olla aina liikkeellä avoimin ja uteliain mielin!

Kun yritys ilmoittaa avoimesta työpaikasta työpaikkailmoituksen kautta. hakuun tulvii usein suuri määrä hakijoita. Kun olet jo lähettänyt yritykselle avoimen hakemuksesi varsinaisen työpaikkailmoittelun ulkopuolella, se auttaa sinua olemaan jäämättä muiden hakijoiden jalkoihin. Kirsikkana kakun päällä yrityksellä on siis tietosi hallussaan silloin, kun kiireinen työntekijähaku ei ole käynnissä.

Miten tehdään avoin hakemus?

Usein avoin hakemus lähetetään sähköpostitse, mutta yrityksen sivuilta voi löytyä myös linkki hakijaprofiilin tekemiseen. Sihdin sivuilla voit laatia helposti oman hakijaprofiilisi ja halutessasi tallentaa samalla CV:si. Näin me Sihdillä voimme ottaa sinuun yhteyttä ja kuulla tarkemmin, millaisia töitä kaipaat!

Jos lähetät avoimen hakemuksen kiinnostavaan yritykseen sähköpostitse, pilko hakemus kolmeen osaan – kirjoita ytimekäs sähköposti ja liitä mukaan ajan tasalla oleva CV:si ja saatekirjeesi:

  1. Sähköpostin tarkoitus on vastata kysymykseen, miksi olet kiinnostunut yrityksestä työnantajana. Miksi otat yritykseen yhteyttä?
  2. Saatekirjeessä puolestaan pääset osoittamaan, miksi olet innostunut työskentelemään yrityksen kirjoilla. Kuvaile hakemuskirjeessäsi konkreettisten esimerkkien avulla, mitä osaamista ja taitoa oikein toisit yritykselle. Älä lähetä samaa hakemusta useaan yritykseen, vaan kohdenna kirjeesi aina tehtävä- tai yrityskohtaisesti.
  3. CV:ssäsi pääset osoittamaan, millaista ammattitaitoa olet kerryttänyt työ- ja opintotaustasi kautta. Käy kurkkaamassa vinkit hyvän CV:n tekemiseen blogitekstistämme!

Avoimen hakemuksen mukana lähetettävällä saatekirjeellä on eri painotus kuin suoraan yrityksen julkaisemaan työpaikkailmoitukseen vastaavalla saatekirjeellä. Kun lähetät avointa hakemusta, saatekirje tuo tarvittavan lisävakuutuksen osaamisestasi, pätevyydestäsi ja motivaatiostasi. Saatekirjeessä pääset kertomaan, miksi yritys kiinnostaa sinua ja kuinka hyödyllistä yrityksen olisi palkata juuri sinut.

Mikä saatekirje on?

Mieti, mitä työnantaja todennäköisesti arvostaa. Tarvitseeko yritys erityistä ammattiosaamista, esimerkiksi tietyn työkalun hallintaa tai hitsausluokkaan pätevöitymistä? Ammatillisen pätevyyden lisäksi mieti myös, millainen olet työntekijänä ja millainen olet tiimityöskentelijänä.

Olemme koonneet kappale kappaleelta vinkkejä hakemuskirjeen rakentamiseen.

🔸 Ensimmäinen kappale: miksi otat yhteyttä?

Aloita hakemuskirjeesi mainitsemalla, miksi yritys kiinnostaa sinua. Oletko kuullut tuttusi kautta, että yrityksellä on työpaikka täytettävänä tai esimerkiksi eläköitymisen myötä tulevaisuudessa on sijaa uudelle ammattilaiselle?

🔸 Toinen kappale: miksi yritys kiinnostaa?

Hyödynnä taustatutkimuksen perusteella saamaasi tietoa yrityksestä ja sen toiminnasta ja kulttuurista. Rakennusalalla on hyvin erityyppisiä tehtäviä tarjolla niin työuraa aloitteleville rakennustyöntekijöille kuin esimerkiksi työnjohtajille ja projektipäälliköille – miksi rakennusalan tehtävät kiinnostavat sinua?

🔸 Kolmas kappale: kehu itseäsi!

Vakuuta hakemuskirjeesi lukija taidoillasi ja motivaatiollasi! Kerro, mitä osaat ja miksi yritys hyötyisi osaamisestasi. Oletko saanut aiemmista työtehtävistäsi mainiot suosittelut, jotka voit mainita? Älä kuitenkaan liioittele osaamisellasi, vaan kerro rehellisesti vahvuuksistasi.

🔸 Neljäs kappale: jatkovaiheet

Korosta lopuksi, että toivot yrityksen ottavan sinuun yhteyttä ja kutsuvan sinut haastatteluun. ”Toivottavasti tapaamme haastattelun merkeissä”, on yksi tapa esittää toive haastatteluun pääsystä.

Kiinnostavan CV:n, houkuttelevan sähköpostin ja hakemuskirjeen yhdistelmä voi siivittää sinut uudelle uralle! Avoimen hakemuksen lähettäminen vaatii sinulta hiukan aikaa, mutta sinulla on hieno mahdollisuus oman urapolun rakentamiseen – suora yhteydenotto yritykseen voi johtaa siihen, että pääset työskentelemään osana kiinnostavaa yritystä ja tähdätä uuteen työhön.

P.S. Oletko jo käynyt selaamassa Sihdin avoimet työpaikat? Voit myös olla meihin suoraan yhteydessä ja kertoa, millaista työtä etsit!