Onnistu työhaastattelussa

Lukuaika:

5 min

09.08.2022

Onnistu työhaastattelussa

09.08.2022

Olet saanut kutsun työhaastatteluun – olet siis askeleen lähempänä unelmiesi työtä! Hakemuksesi perusteella rekrytoija näkee sinussa potentiaalia hakemaasi tehtävään ja haluaa kuulla sinusta lisää. Luota siis itseesi ja keskity vakuuttamaan työhaastattelussa! Haastattelussa onnistumisen resepti on lopulta hyvin yksinkertainen: menestyt haastattelussa valmistautumalla hyvin etukäteen sekä olemalla rehellinen ja motivoitunut. Jos sinulla on työhaastattelu edessä, poimi blogitekstistämme vinkit haastattelussa onnistumiseen.  

🔸 Onnistunut työhaastattelu vaatii valmistautumista

Kun valmistaudut tulevaan haastatteluun huolellisesti, lisäät mahdollisuuksiasi unelmatyösi nappaamiseen.

Lue ennen haastattelua työpaikkailmoitus huolellisesti läpi ja tutustu yritykseen. Jos sinulla on yrityksessä työskenteleviä tuttavia, kysy heiltä, millaista yrityksessä työskentely on ja mitä on hyvä ottaa huomioon työpaikkaa hakiessa. Pohdi etukäteen, miksi olisit sopiva työntekijä yritykseen ja millaista osaamista toisit yritykselle. Toisaalta muista, että työhaastattelu on yhtä kuin oiva tilaisuus esittää kysymyksiä tehtävästä tai yrityksestä.

Ensivaikutelman merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Saavu aina haastatteluun ajoissa. Jos työhaastattelu on sovittu sinulle entuudestaan tuntemattomaan paikkaan, selvitä ennen haastattelua, miten pääset haastattelupaikalle ja kuinka paljon paikan päälle siirtymiseen on varattava aikaa. Tarkista halutessasi haastattelijalta, kuinka kauan haastattelu kestää.

Kun saavut ajoissa haastatteluun, annat itsestäsi jämptin ja täsmällisen vaikutelman, ja lisäksi saat myös itsellesi aikaa valmistautua tulevaan haastatteluun esimerkiksi kertaamalla mielessäsi, mitä haluat kertoa itsestäsi. Voit myös lukea vielä työpaikkailmoituksen läpi vielä kertaalleen ennen haastattelun alkamista.

Valitse yllesi siistit, asialliset vaatteet. Haastattelun pääosassa olet luonnollisesti kuitenkin sinä – pukeutumistasi enemmän vaakakupissa painavat asenteesi työtä kohtaan sekä motivaatiosi.

🔸 Entä jos työhaastattelu jännittää?

Työhaastattelu jännittää monesti etukäteen paljonkin, mutta pyri olemaan haastattelussa oma itsesi ja rennoin mielin. Jos jännität haastattelutilanteita, kannattaa harjoitella etukäteen vaikkapa kaverin kanssa tai peilin edessä. Usein jännitykseen tuo helpotusta, kun haastattelun alussa mainitsee olevansa jännittynyt. Ammattitaitoinen rekrytoija ymmärtää, että sinua saattaa jännittää.

Haastattelijan pyrkimyksenä on haastattelussa selvittää, millaista osaamista, potentiaalia ja motivaatiota sinulla on – näin voidaan arvioida soveltuvuuttasi työtehtävään ja yritykseen. Siksi on tärkeää, että olet haastattelutilanteessa aito itsesi, sillä haastattelun tarkoitus on varmistaa, että viihdyt työtehtävässä.

Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin suoraan, mutta vältä kiertelyä ja kaartelua – vakuuttavuus kumpuaa rehellisyydestä. Älä liioittele osaamisella, jota et ole vielä ehtinyt hankkia, vaan kerro tosiallisista taidoistasi.

🔸 Millaisia haastattelukysymyksiä usein esitetään?

Haastattelussa sinua arvioidaan kokonaisuutena. Luonnollisesti haastattelija esittää sinulle kysymyksiä esimerkiksi työkokemuksestasi ja koulutustaustastasi. Pyri antamaan vastauksissasi konkreettisia esimerkkejä, kun kerrot aikaisemmista työtehtävistäsi. Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, nosta haastattelussa esiin vahvuutesi ja kerro, miten hyödynnät taitojasi työarjessa. Oletko esimerkiksi tottunut korjaamaan ja huoltamaan autoasi? Tästä voi olla sinulle apua, kun haet asennustehtäviin. Joustavuus on vahvuutesi vuorotyössä, ja oma-aloitteisuudesta ja hyvästä fyysisestä kunnosta on hyötyä rakennustyömaalla.

Kuuntele haastattelijan kysymys rauhassa loppuun ja pohdi, mitä haluat vastata. Jos et ymmärrä haastattelijan esittämää kysymystä, pyydä selvennystä. Jos haastattelutilanteessa esitetään kysymys, johon et ole valmistautunut, voit aivan hyvin ottaa itsellesi aikaa ja makustella, miten vastaat kysymykseen.  Muista esittää itsekin kysymyksiä halutessasi.

🔸 Esimerkkejä haastattelukysymyksistä

Miksi meidän tulisi palkata sinut?

Kerro konkreettisin esimerkkien avulla vahvuuksistasi, joiden ansiosta pärjäisit hyvin hakemassasi työssä.

Kerro itsestäsi.

Kysymyksen tarkoituksena on selvittää kaikista tärkeimmät vahvuutesi ja ominaisuutesi. Voit myös kertoa persoonastasi, jos haluat.

Missä haluaisit olla parempi tai kehittyä?

Vahvuuksien ohella omien kehityskohteiden tunnistaminen on tärkeää. Omien vahvuuksien ja kehittämisalueiden tunnistaminen kertoo siitä, että tiedät, miten sinun tulee toimia haastavissa tilanteissa. 

🔸 Mitä tulee välttää työhaastattelussa?

Siinä missä ajoissa haastattelupaikalle saapuminen antaa sinusta reippaan kuvan, myöhästyminen saattaa antaa vaikutelman siitä, että motivaatiosi hakemaasi työtehtävää kohtaan ei välttämättä ole kovinkaan korkealla. Ajoissa saapumalla kunnioitat myös haastattelijan työaikaa. Jos siis myöhästyt haastattelusta, soita haastattelijalle ja kerro myöhästymisestäsi. Tallenna mieluusti haastattelijan yhteystiedot puhelimeesi etukäteen, jotta voit ilmoittaa hänelle, jos jotain yllättävää tapahtuu etkä pääse ajoissa haastatteluun.

Älä puhu itsestäsi tai esimerkiksi aiemmista työnantajistasi tai kollegoistasi negatiiviseen sävyyn. Kiinnitä huomiota siihen, miten kerrot esimerkiksi syistä työpaikan vaihtamiseen. Korosta mieluummin haluasi oppia uutta, saada lisävastuita tai lähteä uudelle alalle työnhaun taustalla kuin esimerkiksi toteaisit, ettei pomosi tajua mitään.

Lisäksi yksi haastattelutilanteen tärkeimmistä asioista on se, että kyseessä ei ole yksisuuntainen kuulustelu. Ammattimainen haastattelu on luottamuksellinen, eikä haastattelijan tule esittää työhön liittymättömistä asioista kysymyksiä, ellet itse niistä halua kertoa. Kuitenkin muista, että sinulla on oikeus kieltäytyä vastaamasta henkilökohtaisiin asioihisi liittyviin kysymyksiin. Vaadi siis asiallisuutta myös haastattelupöydän toiselta puolelta.

Etsitkö uusia haasteita urallasi? Käy selaamassa Sihdin avoimia työpaikkoja tai ota yhteyttä suoraan lähimpään Sihdin toimistoon! Me autamme sinua mielellämme uuden työpaikan löytämisessä. Voit myös tehdä avoimen hakemuksen, jotta voimme tavoittaa sinut, kun meillä on sinua kiinnostava työtehtävä tarjolla.