Miten valmistautua videohaastatteluun?

Lukuaika:

4 min

31.05.2023

Miten valmistautua videohaastatteluun?

31.05.2023

Videohaastattelu on yleinen osa hakuprosesseja. Jos videohaastatteluun osallistumisesta ei ole vielä kokemusta, voi se tuntua jännittävältä, jopa haastavammalta kuin kasvokkain pidettävä työhaastattelu. Mitä on hyvä ottaa huomioon, kun kutsu käy videohaastatteluun? Miten valmistautua videohaastatteluun ja onnistua siinä?

⭐ Miten valmistautua videohaastatteluun?

Mistä tahansa haastattelumuodosta onkaan kyse, tärkeintä on se, että olet työhaastattelussa oma itsesi. Vaikka haastattelu tuntuu useimmiten jännittävältä tilanteelta, muistuta itsellesi, että olet jo tehnyt hyvän vaikutuksen rekrytoijaan, sillä olet saanut haastattelukutsun – nyt tehtäväsi on kertoa osaamisestasi, saavutuksistasi ja taidoistasi asiallisesti ja ylpeästi. Vakuuta siis haastattelija!

Etenkin ensimmäistä videohaastattelua edeltävinä hetkinä voi jännitys kasvaa vuoren korkuiseksi. Hyvällä valmistautumisella taklaat orastavan jännityksen, ja vaikka tietoteknisiä mutkia tulisi matkaan, pysy rennoin ja rauhallisin mielin. Luota omaan osaamiseesi ja itseesi.

Videohaastattelun ehdoton hyvä puoli on ajan säästäminen; voit kätevästi liittyä tietokoneellasi tai puhelimellasi suoraan keskusteluun ilman, että sinun tarvitsee siirtyä paikasta toiseen ja etsiä kissojen ja koirien avulla parkkipaikkaa tai miettiä bussiaikatauluja.

⭐ Millainen videohaastattelu on?

Videohaastatteluja on kahdentyyppisiä. Aivan hakuprosessin alkuvaiheissa hyödynnetään monesti valmiiksi nauhoitettua videohaastattelupohjaa, jossa työnhakija voi vastata ja nauhoittaa oman aikataulunsa mukaisesti valmiiksi nauhoitettuihin kysymyksiin. Nauhoitetun videohaastattelun etu on se, että voit ottaa vastauksesi uusiksi, jos et ole tyytyväinen suoritukseesi. Joskus vastausten tekemiseen on aikaraja, ja joissakin videotyökaluissa on myös rajoitettu yrityskertojen määrää. Muista tarkistaa nämä seikat ennen kuin lähdet nauhoittamaan vastauksiasi. 

Toinen videohaastattelun muoto on suora työhaastattelu, joka pidetään suoria videokanavia, esimerkiksi Teamsia tai Skypeä, hyödyntäen. Useimmiten hakuprosesseissa hyödynnetään videohaastattelua vain yhdessä vaiheessa, esimerkiksi juuri alkuvaiheessa, mutta esimerkiksi uudelta paikkakunnalta työtä haettaessa videohaastattelu voi tehostaa prosessin etenemistä ja vähentää turhaa matkustamista.

⭐ Mitä ottaa huomioon ennen videohaastattelua?

Videohaastatteluun valmistaudutaan samoin kuin perinteiseen haastatteluunkin. Tutustu vielä ennen haastattelun alkua työnkuvaukseen ja pohdi jo valmiiksi kysymyksiä, joita haluat esittää. Tutki, mitä yritys kertoo itsestään esimerkiksi kotisivuillaan tai somekanavissaan. Valmistaudu vastaamaan yleisimpiin haastattelukysymyksiin – vahvuudet ja kehittymisalueet, motivaatio tehtävään kiinnostavat aina rekrytoijaa.

 1. Toimivathan laitteet ja netti?
  Tarkista, että nettiyhteydet ja käyttämäsi tarvikkeet tietokoneen tai puhelimen kuulokkeista mikrofoniin toimivat moitteetta. Jos käytät puhelinta, aseta puhelin mahdollisimman vakaalle alustalle – keskustelu on hankalaa, jos kuvasi näkyy haastattelijalle heiluvana.

 2. Valitse rauhallinen ja valoisa tila
  Jos vain suinkin on mahdollista, valitse aina mahdollisimman rauhallinen tila videohaastattelun suorittamiseen, jotta pystyt keskittymään haastatteluun. Jos osallistut haastatteluun kotona, voi helposti käydä niin, että saat haastatteluun ylimääräisiä osallistujia, minkä vuoksi on suositeltavaa asettaa kamera esimerkiksi seinään päin.

  Tarkista ennakkoon, että tilassa on riittävästi valoa, jotta kasvosi erottuvat näytöllä. Vältä vastavaloon istumista, jottet joudu siristelemään silmiäsi koko keskustelun ajan ja jotta haastattelija näkee sinut. Istu ikkunan läheisyydessä niin, että valo tulee viistosti sivultasi tai edestä kasvojesi suuntaan.

 3. Miten pukeutua videohaastatteluun?
  Haastattelu kuin haastattelu – aina on hyvä valita siistit ja asialliset vaatteet. Esimerkiksi yrityksen somekanavia vilaisemalla saa hyvän käsityksen siitä, millainen linja pukeutumisen suhteen yrityksellä on. Vaatteilla ei toki työtä tehdä, mutta siisti asu antaa sinusta ammattimaisen vaikutelman, varsinkin asiantuntijatehtävään hakiessasi. Videohaastattelussa on erityisesti hyvä ottaa huomioon se, että tiheäkuvioiset vaatteet voivat aiheuttaa näytöllä häiriöitä, joten älä valitse esimerkiksi raitakuosista puseroa.

 4. Kytke älylaitteista ilmoitukset pois päältä
  Keskittyminen herpaantuu herkästi, kun puhelin hälyttää viesti- tai sähköposti-ilmoituksia. Samoin kuin kasvokkain pidettävässä haastattelussa, on asiallista laittaa puhelin äänettömälle tai kokonaan pois päältä. Jos osallistut haastatteluun tietokoneella, älä kurki sähköpostia tai skrollaa nettisivuja samaan aikaan; voit varmasti tarkistaa saamasi viestit ja maailman tapahtumat haastattelun päätyttyä. Haastattelija huomaa varmasti, jos keskityt aivan muihin asioihin kuin haastattelutilanteeseen, joten kiinnitä huomiosi sinulle esitettäviin kysymyksiin.

Tsemppiä haastatteluun! Kun valmistaudut etukäteen videohaastatteluun ja luotat itseesi ja osaamiseesi, suoriudut takuuvarmasti videohaastattelusta hyvin. Sihdin blogista löydät lisää työnhakuvinkkejä!