Kun yrityksessä avautuu uusi työpaikka, uutta työntekijää etsivään yritykseen voi tulla kymmeniä tai jopa satoja hakemuksia. Hyvään työhakemukseen kannattaa ehdottomasti panostaa, jotta juuri sinä pääset erottautumaan positiivisesti muista hakijoista ja varmistat paikkasi haastattelukierrokselle. Olemme aiemmin koonneet vinkit kiinnostavan työhakemuksen tekemiseen, mutta nyt nostamme esiin, miten vältät tyypillisimmät mokat työhakemuksessasi.
Moka 1: Olet ahkera ja reipas työntekijä
Oletko kirjoittanut jokaiseen lähettämääsi hakemukseen, että olet ahkera ja reipas tai ehkä itsenäiseen työhön kykenevä tiimipelaaja? Reippaudessa tai ahkeruudessa ei ole mitään vikaa, mutta näiden ilmausten avulla hakemuksesi ei eroa muista hakemuksista – moni muukin korostaa olevansa ahkera työntekijänä. Jos nämä ilmaukset kuitenkin kuvaavat sinua erinomaisesti, mieti, miten saat tuotua osaamistasi esiin mahdollisimman konkreettisten esimerkkien avulla. Millaisissa työtilanteissa olet saanut palautetta ahkeruudestasi? Miten oma-aloitteisuutesi näkyy työarjessa? Usein toistettuja sanoja ei siis tarvitse suinkaan unohtaa, jos koet niiden kuvaavan sinua työntekijänä. Sinun kannattaa kuitenkin tuoda mahdollisimman konkreettisesti esiin, millainen olet työntekijänä, esimerkiksi: “Olen ahkera työntekijä, ja esihenkilöni on antanut kiitosta, kun teen työtehtäväni nopeasti mutta huolellisesti.”
Moka 2: Kierrätät samaa työhakemusta työpaikasta toiseen
On täysin ok, että hyödynnät samaa työhakemuspohjaa, kun haet uutta tehtävää. Pyri kuitenkin rakentamaan työhakemuksestasi aina yrityskohtainen. Lue työpaikkailmoitus huolellisesti läpi ja poimi hakemukseesi ilmaukset, joita työpaikkailmoituksessa käytetään – olettaen, että ilmaukset kuvastavat juuri sinua. Tutki, mitä yritys kertoo itsestään nettisivuillaan ja somekanavissaan ja tuo yrityksen esiin nostamia asioita hakemuksessasi esiin. Työhakemus on sinulle mahdollisuus näyttää, että sinulla on motivaatiota ja innostusta työskennellä hakemassasi työpaikassa ja yrityksessä, joten korosta, miksi juuri tämä tehtävä kiinnostaa sinua!
Moka 3: Pitkä ja rönsyilevä työhakemus vai sittenkin napakka teksti?
Työhakemuksessa ei ole tarkoitus kirjoittaa sanasta sanaan samoja asioita kuin CV:ssä. CV on lyhyt tiivistelmä ammatillisesta osaamisestasi eli koulutus- ja työtaustastasi siinä missä työhakemus on sinulle mahdollisuus nostaa esiin motivaatiosi, kiinnostuksesi tehtävään ja myös työhön ja yritykseen sopivat ominaisuutesi. Korosta työhakemuksessasi ominaisuuksia ja taitoja, joita yritys etsii uudessa työntekijässä. Hyödynnä tässäkin kohdassa työpaikkailmoitusta ja poimi tekstistä sinua kuvailevat sanat.
Työhakemuksen ei tarvitse olla monen sivun pituinen tutkielma, vaan hyvä hakemuskirje on napakka, selkeä ja siisti. Koko elämäkerran selostamisen sijaan keskity olennaiseen – todennäköisesti hakemuksia käsittelevällä esihenkilöllä tai rekrytoijalla on useita hakemuksia tutkittavina, joten painota hakemasi työn ja yrityksen kannalta tärkeitä ominaisuuksia ja pätevyyttäsi.
Moka 4: Vaatimattomuus kaunistaa?
Älä piilottele motivaatiotasi ja kiinnostustasi yritykseen, vaan nimenomaan painota, miksi haluat työskennellä yrityksessä. Mikä tekee työpaikasta kiinnostavan? Korosta myös rohkeasti, millä tavoin yritys hyötyisi sinun palkkaamisestasi. Hio hissipuheesi kuntoon ja kerro rohkeasti vahvuuksistasi! Jos sinulla ei ole vielä monen vuoden työkokemusta, voit myös kertoa taidoistasi, joita olet kerryttänyt esimerkiksi harrastusporukan kautta. Muista, että valheella et pääse pitkälle – älä esitä omaksuneesi taitoja, joita sinulla ei todellisuudessa vielä ole.
Moka 5: Oikoluku on ihan turhaa
Älä lähetä työhakemustasi ennen kuin olet ainakin kertaalleen lukenut sen ajatuksella läpi. Etenkin, jos hakemassasi työpaikassa vaaditaan huolellisuutta ja tarkkuutta, kiinnitä huomiosi siihen, että teksti on sujuvaa ja kielioppivirheitä on mahdollisimman vähän. Lisäksi jos sinulla on useampi työpaikka kiikarissa samaan aikaan ja käytät samaa työhakemusta varmista ennen lähettämistä, että olet kirjoittanut oikean yrityksen ja yhteyshenkilön nimen hakemukseesi. Väärä yrityksen nimi tai työtehtävä työhakemuksessa ei anna sinusta kovinkaan motivoitunutta ja tarkkaa vaikutelmaa.
Sihdin blogista löydät lisää käytännönläheisiä vinkkejä työnhakusi tueksi. Oletko jo käynyt tutustumassa Sihdin avoimiin työpaikkoihin?