Työnantaja, mitä ottaa huomioon kesätyöntekijöiden haussa?

Lukuaika:

4 min

18.01.2023

Työnantaja, mitä ottaa huomioon kesätyöntekijöiden haussa?

18.01.2023

On yksi kiireisimmistä ajanjaksoista työmarkkinoilla – on aika varmistaa, että työmailla on kesäkiireiden aikaan varmasti riittävästi työvoimaa saatavilla. Moni yritys on jo aloittanut kesätyökampanjoinnin, mutta vielä ei suinkaan ole liian myöhäistä aloittaa työnhakijoiden etsintä. Olemme koonneet tähän postaukseen vinkkejä, joiden avulla pääset kesätyöntekijöiden haussa alkuun. Mitä pitää ottaa huomioon kesätyöntekijöiden haussa?

Aloita kesän suunnittelu jo hyvissä ajoin

Etenkin rakennustyömailla kesä on vuoden kiireisintä aikaa, mutta myös monessa teollisuuden yrityksessä kesän ajaksi tarvitaan lisää käsipareja. Mitä aikaisemmin kesätyövoimatarpeet on suunniteltu ja lyöty lukkoon, sitä tehokkaammin työarki rullaa kesäkaudellakin. Ota hyvissä ajoin selvää, milloin yrityksesi vakituiset työntekijät haluavat pitää vuosilomansa ja arvioi, kuinka paljon erillistä kesätyövoimaa yrityksesi tarvitsee kesän ajaksi. Kaikki kesäkauden projektit ja työmaat eivät välttämättä ole vielä alkuvuodesta tiedossa, mutta pyri hahmottamaan, kuinka monta työntekijää yrityksesi tarvitsee. Lisäksi pohdi, millaista osaamista yrityksessä tarvitaan kesän yli.

Huomioi rakennusalaa vaivaava työvoimapula

Yksi rakennusalan haasteista viime vuosina on ollut erityisesti työnhakijapula, ja varsinkin erityisosaamista vaativiin tehtäviin voi olla haastavaa löytää oikeita osaajia. Varaudu siis siihen, että yrityksesi kilpailee muiden työnantajaorganisaatioiden kanssa parhaimmista hakijoista – ja pyri erottautumaan muista yrityksistä positiivisesti. Pyri tekemään jo hakukampanjasta mielenkiintoinen ja korosta, mitä yrityksesi tarjoaa työntekijöilleen. Mielenkiintoisten tehtävien lisäksi hyvä palkkataso, kiva työyhteisö ja houkuttelevat etuudet kiinnostavat työnhakijoita. Mitä yrityksesi tarjoaa kesätyöntekijöille?

Älä unohda perehdytyksen merkitystä

Mitä paremman ja kattavamman perehdytyksen yrityksesi tarjoaa kesätyöntekijöille, sitä paremmin työntekijät voivat suoriutua tehtävistään. Lisäksi onnistunut perehdytys lisää työntekijöiden viihtyvyyttä ja tyytyväisyyttä. Perehdytys voikin parhaimmillaan olla yrityksellesi käyntikortti, joten älä väheksy sen merkitystä – onnistuneet kesätyökokemukset antavat yrityksellesi positiivisen maineen hyvänä työnantajana myös tulevaisuuden työntekijöitä. Tämän kesän kesätyöntekijät voivat olla yrityksesi liiketoiminnan kannalta tärkeitä tulevaisuuden ammattilaisia.  

Mitä ottaa huomioon kesätyöntekijän palkkaamisessa?

Kesätyöntekijöille maksetaan aina työsuhteesta palkkaa sen mukaan, mitä yrityksen noudattamassa työehtosopimuksessa todetaan. Eri työehtosopimuksissa voi olla ohjeistukset harjoittelijoiden, nuorten tai opiskelijoiden palkkatasoihin. Lisäksi kesätyöntekijöille tulee maksaa aina työehtosopimukseen perustuvat lisät. Jos yrityksesi työllistää alaikäisiä kesätyöntekijöitä, muutama seikka on hyvä ottaa huomioon. Työsuojeluhallinto painottaa, että alle 18-vuotias työntekijä tulee perehdyttää huolellisesti työturvallisuusohjeisiin ja hänelle tulee antaa fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn sopivia tehtäviä. Lisäksi alaikäisen tekemää työmäärää varten on asetettu työaikarajoituksia.

Panosta työturvallisuuteen

Työturvallisuus on ehkäpä tärkein perehdytysaihe, kun työmaalla aloittaa yhtä aikaa useampi työntekijä, joilla ei vielä ole välttämättä hirmuisesti alakokemusta taustallaan. Varmista, että jokaisella kesätyöntekijällä on vaadittavat työvarusteet ja voimassa olevat pätevyyskortit – ja että uudet työntekijät saavat varmasti riittävän perehdytyksen työmaan käytäntöihin ja työturvallisuusasioihin.

Turvaa kesätyövoima henkilöstövuokrauksella

Sihdin avulla henkilöstövuokraus on sujuvaa, joustavaa ja varmaa. Henkilöstövuokrauksella saat työvoimaa käyttöösi juuri silloin, kun sitä tarvitset – tiedämme, että toisinaan tarve tulee nopeallakin aikataululla. Kesätyökausi ei ole poikkeus; työntekijäverkostoistamme tavoitat nopealla aikataululla kesän projekteihin sopiva työntekijä tai useampi.

Kun työntekijöiden etsimisen, valintaprosessin ja työsuhdeasiat hoitaa ulkopuolinen asiantuntija, jää yrityksellesi enemmän aikaa ja resursseja keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa. Kun yrityksesi valitsee kesätyöntekijät Sihdin henkilöstövuokrausprosessin kautta, me huolehdimme kesätyöhaun kaikki vaiheet aina työpaikkailmoituksen julkaisemisesta työsuhteen hallinnointiin. Me etsimme, esittelemme ja työllistämme yritykseesi sopivimmat kesätyöntekijät ja huolehdimme siitä, että heillä on turvalliset työvarusteet ja pätevyyskortit hallussaan.

Kerro meille, millaisia työntekijöitä yrityksesi tarvitsee, ja me hoidamme työntekijät paikalle sovittuun aikaan. Ota siis Sihtiin yhteyttä – me löydämme yritykseesi kesätyöntekijät!