Rakennusalan henkilöstöhaasteita juuri nyt

Lukuaika:

5 min

13.04.2021

Rakennusalan henkilöstöhaasteita juuri nyt

13.04.2021

Covid-19: n myötä useat teollisuudenalat ja organisaatiot ympäri maailmaa ovat kohdanneet uusia haasteita. Rakennusteollisuus ei ole poikkeus. Monet yritykset ovat joutuneet mukauttamaan toimintaansa pandemian aikana nopeasti tilanteiden ja säännösten muuttuessa sekä työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi. Tarkastelemme tässä artikkelissa rakennusalan henkilöstöhaasteita, joita HR-vastaava tai työnjohtaja voivat kohdata tällä hetkellä sekä Sihdin tarjoamia ratkaisuja näihin haasteisiin.

Haaste 1: Oikeiden osaajien löytäminen ja houkutteleminen

Yksi rakennusalan henkilöstöhaasteista on oikeiden osaajien houkutteleminen. Kuten kaikilla aloilla, rakennusalallakin työntekijöiden osaaminen vaikuttaa suuresti organisaation menestykseen. Pätevien työntekijöiden löytäminen on voinut olla tietyillä aloilla haastavaa jo kauan ennen pandemiaa. Rakennusalan työpaikat mielletään usein vaarallisiksi, fyysisesti rasittaviksi ja osittain huonosti palkatuiksi. Rakennusalalla vaaditaan lisäksi erityisiä taitoja, pätevyyksiä sekä sertifikaatteja, mikä voi tehdä työntekijöiden löytämisestä haastavampaa. Haasteita tuo osaltaan myös alan vetovoiman suuri vaihtelevuus alueittain. Suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Turussa ja Tampereella, jotka edustavat jopa 50% koko Suomen rakennushankkeista, entistä harvempi peruskoulunsa päättävä nuori hakeutuu alan opintoihin. Helsingissä nuoresta ikäluokasta vain 6 prosenttia on valinnut rakennusalan, kun taas joillain pienillä paikkakunnilla määrä on onnistuttu nostamaan jopa 40 prosentin tasolle.

Kilpailukykyisen palkan ja houkuttelevien henkilöstöetujen tarjoaminen auttaa tietysti parhaiden osaajien nappaamisessa juuri omaan organisaatioon, mutta on myös tärkeää kiinnittää huomiota organisaation työnantajamielikuvaan, sen parantamiseen tai ylläpitämiseen. Osoittamalla, että organisaatio on vastuullinen ja turvallisuustietoinen ja että työntekijät saavat mahdollisuuksia urakehitykseen, saa varmasti enemmän ammattilaisia huomaamaan yrityksen työnantajana ja kiinnostumaan työskentelystä juuri kyseisessä organisaatiossa.

Sosiaalisen median hyödyntäminen on mahdollisuus tavoittaa laajempi yleisö sekä mainostaa palveluja, yrityksiä ja yritysten avoimia työmahdollisuuksia. Varmistamalla, että tavoittaa yrityksen avoimista työpaikoista kiinnostuneita ehdokkaita ja pitämällä heihin yhteyttä, on päteviä työnhakijoita aina lähellä tarvittaessa.

Henkilöstövuokraus tarjoaa vaivattoman ja kustannustehokkaan vaihtoehdon yrityksen resursoinnin haasteisiin sekä parhaiden talenttien löytämiseen valmiiden työnhakijaverkostojen sekä tehokkaan kohdennetun markkinoinnin voimin. Sihdin valmiista työntekijäpoolista löytyy työntekijöitä sekä kiireapulaisiksi että pidempiaikaisiksi työntekijöiksi lyhyelläkin varoitusajalla. Sihti tekee jatkuvaa yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa ja tavoittaa näin myös alan opiskelijat. Ulkopuolisesta kumppanista on myös hyötyä, jos yritys etsii erikoisosaamista, jota ei talon sisältä löydy ja jonka etsiminen vaatii esimerkiksi suorahakua.

Haaste 2: Terveys ja turvallisuus työmailla

Ei ole mikään salaisuus, että rakennusalalla työskentelyyn liittyy tiettyjä riskejä. Rakennusalalle on määritelty hyviä käytäntöjä, säädäntöjä sekä työturvallisuuslaki, joita tulee aina noudattaa. Henkilöstön säännöllinen koulutus on tärkeää, samaten varmistuminen siitä, että koko henkilökunta ymmärtää määrätyt turvaohjeet.

Rakennusalan henkilöstöhaasteita on lisännyt koronapandemia. Helsinki GSE:n Tilannehuoneen tuoreimman raportin mukaan rakennusalan työntekijät ovat suurimmassa riskissä sairastua koronaan. Raportin mukaan esimerkiksi rakennusten viimeistelytyöntekijöillä koronariski on lähes kolme kertaa suurempi kuin vertailuryhmän henkilöillä, jotka eivät käy töissä.

Alalla, jolla työntekijät työskentelevät lähellä toisiaan, sosiaalisen etäisyyden pitäminen, hygieniatoimenpiteiden lisääminen ja turvallisuusohjeiden noudattamisen varmistaminen ovat johtaneet uusiin toimintatapoihin sekä jopa uusiin rooleihin, jotka voivat olla ratkaisevan tärkeitä rakennusalalla myös tulevaisuudessa. Yksi esimerkki on joillain työmailla nimetyt turvallisuusvastaavat, jotka huolehtivat henkilökohtaisten suojavarusteiden toimittamisesta ja etäisyyssuositusten noudattamisesta. Myös tehostettu siivous ja desinfiointi taukotiloissa ovat nousseet tärkeään rooliin Covid 19-pandemian myötä.

Suomessa sattui vuonna 2020 työtapaturmia lähes 18 % vähemmän kuin vuonna 2019, ja tapaturmien kokonaismäärä olikin vuonna 2020 tilastohistorian alhaisin. Tapaturmien laskusta huolimatta 87 500 tapaturmaa sattui työpaikalla työtehtävissä.

Sihti panostaa työturvallisuuteen voimakkaasti. Sihti on Nolla tapaturmaa -foorumin jäsen, ja tavoitteenamme on nolla työtapaturmaa kaikilla työmailla. Työturvallisuuteen liittyviä toimintatapoja kehitetään Sihdillä jatkuvasti. Sihdillä perehdytetään kaikki työntekijät perusteellisesti ennen työn aloitusta; perehdytykseemme kuuluvat muun muassa työturvallisuusoppaat, -ohjeet ja -videot, ja kaikilla työmaille lähtevillä työntekijöillämme on tarvittava ammattitaito, voimassa olevat sertifikaatit ja oikeanlainen varustus. Lisäksi Sihdin kautta esimerkiksi väliaikaisten turvallisuuteen liittyvien roolitusten täyttö onnistuu vaivattomasti.

Haaste 3: Yllättävät tai väliaikaiset tarpeet lisätyövoimalle

Rakennusalan henkilöstöhaasteita ovat työn projektiluontoisuus ja työmaiden ennakoimattomat aikataulumuutokset, jotka johtavat usein kiirehuippujen paikkaamiseen. Lisähenkilöstön tarve voi muodostua myös lyhytkestoisissa nopean aikataulun hankkeissa. Tämänhetkinen pandemiatilanne voi lisäksi johtaa yhtäaikaisesti useamman työntekijän karanteeneihin tai pidempiin sairauspoissaoloihin, jolloin tuuraavien työntekijöiden tarve saattaa tulla eteen nopeastikin.

Joustava resursointi voi olla avain siihen, miten vastata äkillisiin kysynnän muutoksiin työmailla ja välttää työtahdin hidastuminen. Me Sihdillä voimme auttaa juuri sinua suunnittelemaan kiirehuippujen sekä kausityötarpeiden resursoinnin ja varmistamaan, että pätevää ja joustavaa rakennusalan henkilökuntaa on käytettävissäsi aina tarvittaessa.