Miten sovittaa työt ja opiskelut yhteen?

Lukuaika:

6 min

09.01.2023

Miten sovittaa työt ja opiskelut yhteen?

09.01.2023

Moni opiskelija kaipaa lisätienestejä opintotuen päälle tai haluaa välttää opintolainan nostamista. Kesätyö on perinteinen tapa työkokemuksen kerryttämiseen ja tulojen lisäämiseen, mutta miten sovittaa työt ja opiskelut yhteen myös kesäkauden ulkopuolella? Entäpä mitä on hyvä huomioida, jos suunnitelmissa on työnteko opiskelujen ohella, ja kannattaako ylipäätään käydä töissä opiskelujen ohella?

Kuinka paljon opiskelija voi tienata?

Työtä tekevälle opiskelijalle päänvaivaa aiheuttaa monesti se, kuinka paljon oikeastaan voi tienata menettämättä opintotukea. Opiskelijana sinulla on vuosituloraja, joka määräytyy sen mukaan, kuinka monena kuukautena kalenterivuoden aikana nostat opintotukea. Heti alkuvuodesta 2023 lähtien opiskelijan tulorajat nousevat 20 % vuoden 2022 tulorajoihin verrattuna; jos esimerkiksi nostat opintotukea 9 kuukauden ajan, voit tienata bruttotuloja 18 720 euroa opintotuen ohella. Työssä käyminen ei vaikuta sen sijaan opintolainaan mitenkään, vaan voit nostaa opintolainaa vapaasti, vaikka käyt töissä.

Vuoden aikana tienaamasi rahat vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta voit nostaa opintotukea. Opiskelijan tienestejä tarkastellaan vuosittaisella tasolla, ei yksittäisen kuukauden perusteella. Näin ollen voit käydä töissä minä tahansa kuukautena, kunhan koko vuoden aikana saamasi ansiot eivät ylitä vuositulorajaa. Ole siis tarkkana, etteivät kalenterivuoden aikana tienaamasi tienestit ylitä tulorajaa!

Pidä huolellisesti kirjaa tekemistäsi työtunneista ja saamastasi palkasta sekä siitä, milloin nostat opintotukea. Voit ladata puhelimeen kirjanpitoa varten oman sovelluksen, merkata tienestit Excel-taulukkoon tai listata tunnit ja palkat omaan vihkoon. Ole huolellinen ja tarkka, jottet joudu maksamaan opintotukea takaisin!

Tutustu vuositulorajaan tarkemmin ja tarkista omat tulorajasi laskurista Kelan sivuilla.

Kuinka paljon jaksat tehdä töitä opiskelujen ohessa?

Hyvinvointi on kaiken a ja o. Opiskeleminen on pääasiallinen tehtäväsi – oletpa ammattikoulussa, ammattikorkeassa tai yliopistossa opiskeleva, opinnot vaativat sinulta rutkasti aikaa ja panostusta. Älä haali enemmän töitä kuin opintosi mahdollistavat. Varsinkin koesuman yllättäessä tai tenttijaksoina omasta jaksamisesta on hyvä pitää kiinni, joten vältä elämäntilanteesi kannalta liian haastavia työtehtäviä tai kuormittavan pitkiä työkeikkoja, ettet polta itseäsi aivan piippuun.

Muista vertaistuen merkitys. Kysy työpaikan löytäneiltä opiskelukavereiltasi, miten he ovat saaneet yhdistettyä työn ja opiskelun. Opiskelukavereiltasi voit saada myös vinkkejä työnantajayrityksistä ja työpaikoista, joissa voi hyvin käydä tekemässä työvuoron silloin, kun se sopii opintoihisi.

Millainen työ sopii opiskelijalle?

Hyvin monella toimialalla ja eri yrityksissä on tarvetta lisätyöntekijöille, jotka käyvät tekemässä muutaman työpäivän viikon aikana tai tekevät satunnaisesti muutaman tunnin työvuoroja. Sopiiko kalenteriisi, että tekisit muutaman koko päivän mittaisen työvuoron lukukauden ajan vai haluatko mieluummin tehdä iltavuoroa tai viikonlopputyötä? Onko sinulla tulossa vähemmän läsnäoloa vaativia kursseja ja voit työskennellä sesonkitöissä muutaman viikon?

Sihdin kautta töitä on tarjolla rakennusalalla, teollisuudessa ja huoltoseisokeissa – voit esimerkiksi työskennellä kauttamme lumityöntekijänä, ja kesän tullen rakennustyömailla tarvitaan aputyöntekijöitä. Monessa teollisuuden alan yrityksessä tehdään vuorotyötä, ja esimerkiksi ilta- ja viikonloppulisät tuovat tuntuvan lisän palkkaasi!

Työkokemuksen kerryttäminen ja verkostojen laajentaminen

Vaikka palkka on useimmiten se tärkein motivaattori opiskelijalle, on opiskelujen aikana tehtävästä työstä muitakin etuja. Ensinnäkin opiskelijana saat työn kautta arvokasta, konkreettista kokemusta työelämän eri käytännöistä, prosesseista ja vaatimuksista. Samalla pääset kehittämään työelämätaitojasi ja opit toimialasta käytännön tasolla – täysin samaa tietotaitoa ei voi omaksua pelkästään koulun penkillä. Yksi tärkeä pointti on myös se, että työtä tekemällä voit selvittää, vastaako toimiala odotuksiasi. Tuntuuko ala omalta ja näetkö itsesi alalla vuosienkin päästä?

Lisäksi kautta opit uusia taitoja ja ehkä huomaat itsessäsi puolia, joita olisi vielä hyvä työstää tulevaisuuden työelämää varten. Esimerkiksi olet ehkä joukkueharrastusten kautta jo omaksunut tiimipelurin taitoja, mutta yksityiskohtiin keskittymisessä voisit vielä olla hitusen vahvempi. Kykysi ratkoa ongelmia paineesta huolimatta saattaa olla erinomaisella tasolla, mutta tulevaisuuden työssäsi sinulta vaaditaan myös tiettyjen työkalujen tai järjestelmien hallintaa.

Työpaikka on kaiken lisäksi loistava väylä verkostoitumiseen. Saat uusia kollegoja ja esihenkilöitä, joita voit pyytää suosittelijoiksesi. Saatat myös saada uusia ystäviä työpaikaltasi – varsinkin jos olet muuttanut opiskelemaan uudelle paikkakunnalle, jossa sinulla ei ole entuudestaan vielä tuttuja, uudet työpaikalta löytämäsi ystävät auttavat sinua sopeutumaan uuteen ympäristöön.

Työ opiskelujen ohella on ponnahduslauta uralle

Osa-aikainen työ, kiireapuna työskenteleminen tai keikkatyö tuovat kukkaroosi mukavasti täytettä, mutta samalla saat täytettä myös ansioluetteloosi. Etenkin suuremmat yritykset painottavat sekä alaan liittyvän tutkinnon että työkokemuksen merkitystä uutta työntekijää rekrytoidessaan. Olet jo ehkä huomannut työpaikkailmoituksia selatessasi, että eri rooleihin etsitään osaajia, joilla on jo jonkin verran työkokemusta taustallaan? Jos sinulla on alakokemusta, erotut muista työpaikkaa hakevista positiivisesti ja olet lähempänä työpaikkahaastattelua!

Lisäksi opiskelujesi aikaisesta työstä voi seurata sinulle tulevaisuuden uramahdollisuuksia. Sinulla voi olla etulyöntiasema yrityksessä avautuvaan työpaikkaan, kun olet jo antanut itsestäsi hyvän vaikutelman työpanoksellasi. Opiskeluaikaisesta osa-aikatyöstä tai keikkaluontoisesta työstä voi tulla sinulle ura, ja yhtä lailla valmistumisesi jälkeen kollegasi tai esihenkilösi voi suositella sinua yrityksen sisällä avautuneeseen tehtävään.

Vuokratyön edut

Vuokratyö on joustava ja turvallinen keino tienata ylimääräistä rahaa. Vuokratyöntekijänä voit työskennellä yhdessä roolissa yhdessä yrityksessä tai kiinnostuksesi mukaan kokeilla eri aloja, jos et ole lyönyt alavalintaasi vielä täysin lukkoon. Vuokratyöntekijänä voit tehdä niin osa-aikaista kuin kokoaikatyötä, mikäli opintosi niin sallivat.

Meille on tärkeää, että jokaisella työntekijällämme on työsuhteissaan kaikki hyvin. Kun työskentelet Sihdin vuokratyöntekijänä, me varmistamme, että saat vähintään toimialakohtaisen työehtosopimuksen mukaisen palkan, työterveyshuollon palvelut sekä turvallisen työsuhteen. Yhteyshenkilösi Sihdillä pitää sinuun säännöllisesti yhteyttä ja kyselee kuulumisiasi. Lisäksi Sihti tekee tiivistä yhteistyötä emoyhtiönsä Adeccon kautta – näin voimme auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivan työpaikan!

Oletko jo tutustunut Sihdin avoimiin työpaikkoihin? Jos et löytänyt juuri nyt sinulle sopivaa työpaikkaa, voit myös lähettää meille avoimen hakemuksen!