Miten saada työpaikka ilman työkokemusta?

Lukuaika:

5 min

13.07.2022

Miten saada työpaikka ilman työkokemusta?

13.07.2022

Onko sinulla alkamassa työnhaku kesän jälkeen? Uuden tai ihan ensimmäisen työpaikan hakeminen saattaa tuntua haastavalta, jos työkokemusta ei vielä ole ehtinyt kertyä monelta vuodelta. Kerromme tässä blogitekstissämme käytännön vinkkejä, kuinka saada napattua työpaikka ilman työkokemusta. Mitä sinun on työtä hakiessasi hyvä ottaa huomioon, jos sinulla olisi vielä pitkää työkokemusta taustallasi?

👉 Räätälöi CV:si ja hakemuksesi

Tee CV:si ja mahdollinen hakemuskirjeesi aina työpaikkakohtaisesti. Kun bongaat mielenkiintoiselta vaikuttavan työpaikkailmoituksen, lue teksti huolellisesti läpi ja kiinnitä huomiota sanavalintoihin. Toistetaanko työpaikkailmoituksessa tiettyjä ilmauksia, esimerkiksi oma-aloitteisuutta, reipasta työskentelyotetta tai tietyn työkalun hallintaa? Lisää hakemukseesi ja ansioluetteloosi työpaikkailmoituksessa mainitut ominaisuudet ja taidot, jotka tunnistat itsessäsi. Sen sijaan älä korosta sitä, ettei sinulla ole vielä työkokemusta, vaan painota taitoja, joita sinulla jo on.

Pohdi myös, millaista osaamista olet saanut esimerkiksi harrastustesi kautta. Olisiko esimerkiksi fyysisessä rakennusapulaisen työssä hyötyä kilpaurheilijan taustastasi? Kiinnostus autojen korjaamiseen voi auttaa sinua teollisuuden huoltotehtävissä, ja asennustöissä tekninen hahmotuskyky on valttikorttisi.  

Kaipaatko lisää vinkkejä hyvän CV:n kirjoittamiseen? Lue lisää täältä!

📣 Millaisia vahvuuksia sinulla on?

Monissa työtehtävissä on luonnollisesti edellytyksenä tietty tutkinto, pätevyys tai ammattiosaaminen. Yhtä lailla työmaailmassa tarvitaan ammatillisen osaamisen lisäksi motivaatiota työn suorittamiseen, positiivista työasennetta sekä potentiaalia kehittyä ja kasvaa ammattilaiseksi tulevaisuudessa.

Sinun on mahdollista saada työpaikka ilman työkokemusta monen vuoden ajalta, sillä sinulla on varmasti erilaisia vahvuuksia, jotka auttavat sinua työnhaussa. Listaa, millaisia taitoja ja kykyjä sinulla ja on miten ne voivat tukea sinua työssäsi. Oletko nopea oppimaan uusia asioita tai joustava? Ratkaisetko ongelmia helposti ja nopeasti? Loistatko tiimityössä tai oletko työskentelytyyliltäsi ripeä ja tehokas? Kerro hakemuksessasi vahvuuksistasi konkreettisin esimerkein ja kuvaile, millaisissa tilanteissa olet aiemmin päässyt hyödyntämään vahvuuksiasi.

❕ Ole realistinen, kun haet työtä

Sinulla on ehkä jo mielikuva siitä, millaista työtä haluat tehdä tulevaisuudessa. Työpaikkailmoituksia selatessasi saatat löytää unelmiesi pestin, mutta ole realistinen – mielenkiintoiseen työpaikkaan maan houkuttelevimmassa yrityksessä sihtaa moni muukin työnhakija.

Jos sinulla on yrityksen toivomia ominaisuuksia ja potentiaalia, työpaikka voi olla sinun. Jos et kuitenkaan tule valituksi hakemaasi työpaikkaan, olisiko jossain toisessa yrityksessä tarjolla samantyyppistä työtä, josta saisit arvokasta työkokemusta? Esimerkiksi pienessä tai kasvavassa yrityksessä voidaan palkata työntekijöitä, joilla ei vielä ole kaikkia tehtävässä vaadittavia taitoja. Joissakin tehtävissä vaakakupissa painavat työvuosien määrää enemmän motivaatio ja utelias asenne uuden työtehtävän omaksumiseen.

🛠️ Lisää osaamista koulutuksen avulla

Monessa rakennusalan ja teollisuuden tehtävässä vaaditaan eri pätevyyskoulutusten hyväksyttyä suorittamista. Useimmiten eri työmailla työntekijöiltä edellytetään voimassa olevaa työturvallisuuskorttia, mutta tehtävästä riippuen voidaan myös vaatia sähköturva-, tulityö- tai EA1-korttia. Voimassa olevat, työssä vaadittavat pätevyyskortit saattavatkin nopeuttaa uuden työpaikan saamista.

Lisäksi osaamisen kehittäminen voi tukea työnhakuasi. Jos sinulla on jo esimerkiksi ammattitutkinto hallussasi, voisiko lisä- tai täydennyskoulutus tuoda sinulle uuden työpaikan nappaamisen kannalta tärkeää osaamista? Oppisopimuskoulutuksella suoritettava tutkinto yhdistää kätevästi työelämän ja koulutuksen – olisiko oppisopimus sinulle sopiva tapa tutustua uuteen alaan tai syventää ammattiosaamistasi?  

🙌 Miksi verkostoituminen kannattaa?

Verkostoituminen sinua kiinnostavalla alalla työskentelevien kanssa antaa sinulle tärkeää tietoa, millaisia alan työpaikat ovat käytännössä. Jos esimerkiksi perheenjäsenesi, kaverisi tai tuttavasi työskentelee alalla, jolle haluat suunnata, tiedustele esimerkiksi, mitä kautta he ovat saaneet työpaikkansa ja millaista alalla työskentely on.  

Alalla työskenteleviltä saa arvokkaita vinkkejä, kuinka voit päästä sinua kiinnostavaan työhön, ja toisaalta heidän avullaan saatat kuulla nopeammin piilotyöpaikoista eli sellaisista tehtävistä, joista ei välttämättä laiteta julkisesti työpaikkailmoituksia. Kerro siis rohkeasti tuttavillesi, että etsit töitä!

📝 Lähetä avoin työhakemus

Uusi työ voi löytyä myös suoraan sinua kiinnostavaan yritykseen yhteyttä ottamalla, joten avoimen hakemuksen lähettäminen yritykselle voi olla harppaus uuteen työpaikkaan.

Ota yrityksen rekrytoinneista vastaavaan henkilöön yhteyttä ja kerro, miksi olet kiinnostunut työskentelemään yrityksessä ja miksi yrityksen kannattaisi palkata juuri sinut. Vaikkei yrityksessä olisi mahdollisuutta palkata sillä hetkellä uutta työntekijää, hakemuksesi on yrityksen luettavissa, kun yritys voi palkata uutta työvoimaa.

Räätälöi avoin hakemuksesi yrityskohtaisesti. Perustele, miksi yrityksessä työskentely kiinnostaa sinua ja miksi olisit nappivalinta.

⭐ Ole vakuuttava haastattelussa

Oletko saanut haastattelukutsun? Hienoa, olet askeleen lähempänä uutta työpaikkaa!

Pyri olemaan haastattelutilanteessa vakuuttava. Kerro tarkemmin vahvuuksistasi ja osaamisestasi, jotka olet nostanut esille CV:ssäsi ja hakemuksessasi. Muista konkreettisuus – kerro esimerkkien avulla, miten taitosi ja kykysi hyödyttäisivät yritystä. Rehellisyys on haastattelutilanteessa yksi tärkeimmistä asioista, joten kerro osaamisestasi totuudenmukaisesti, äläkä liioittele taidoilla, koulutuksella tai osaamisella, joita sinulla ei ole vielä.

Oletko käynyt jo tutustumassa Sihdin avoimiin työpaikkoihin? Voit myös lähettää meille avoimen hakemuksesi. Näin voimme ottaa sinuun yhteyttä, kun meillä on tiedossa sinua kiinnostava työpaikka. Onnea työnhakuun!