Työnhaun ABC – työnhaku vaihe vaiheelta

Lukuaika:

5 min

07.05.2024

Työnhaun ABC – työnhaku vaihe vaiheelta

07.05.2024

Tuntuuko työnhaku hankalalta? Mitä kaikkea työnhaussa on hyvä ottaa huomioon? Mitä dokumentteja täytyy toimittaa, kun hakee työtä? Sihdin työnhaun ABC antaa sinulle vastaukset kaikkiin työnhakuun liittyviin kysymyksiin! Tässä blogitekstissä on aiheena työnhaku vaihe vaiheelta. Löydät tästä blogistekstistä kootusti parhaat vinkit ja ohjeet, joiden avulla työnhaku sujuu helpommin.

Miten aloitan työnhaun?

Kun uuden työpaikan löytäminen on toivelistallasi, mieti aivan aluksi, mitkä taidot ja ominaisuudet haluat nostaa työnhaussa keskiöön. Työ- ja koulutustaustan lisäksi työnhaussa merkkaavat persoonasi, kiinnostuksenkohteesi sekä motivaatiosi. Pohdi siis, mitä taitoja, osaamista ja pätevyyksiä sinulla on jo entuudestaan. Millaisissa työtehtävissä koet olevasi luonteva osaaja ja millaisia asioita haluaisit oppia? Millaisissa työtehtävissä olet parhaimmillasi ja minkälaisista tehtävistä olet pitänyt erityisen paljon aiemmissa työpaikoissasi? Entäpä millaista työtä haluat tehdä tulevaisuudessa?

Omien vahvuuksien tunnistaminen voi tuntua haastavalta, joten kysäise esihenkilöltä, opiskelukaverilta tai tiimisi jäseneltä, millainen olet työntekijänä. Jos olet hyppäämässä aivan uudelle toimialalle tai olet vielä työurasi alussa, eri ammatinvalintatesteistä voit saada uutta näkökulmaa siihen, mikä ammatti sopisi juuri sinulle.

Mistä työpaikat oikein löytyvät?

Perinteisesti työnhaku on tarkoittanut lähinnä sitä, että työnhakija lähettää hakemuksensa kiinnostavaan työnantajayritykseen työnhakuportaalista tai sanomalehdestä bongaamansa työpaikkailmoituksen perusteella. Työnhaku on muuttunut todella paljon lyhyen ajan sisään – teknologiakehitys on tuonut meille aivan uusia sovelluksia hyödynnettäviksi työnhaussa. Uusi työpaikka voi löytyä luonnollisesti edelleenkin sanomalehdestä tai työnhakuportaaleista, kuten Duunitori, Oikotie tai Jobly, mutta voit napata uuden duunin esimerkiksi somekanavien kautta. Lisäksi työnhaussa kannattaa pitää silmät ja korvat auki, sillä saatat kuulla mielenkiintoisesta pestistä omasta tuttava-, harrastus- tai kouluporukoista.

Uusi työpaikka voi siis löytyä, kun selaat somekanavia tai suorahakua tekevän rekrytoijan bongattua LinkedIn-profiilisi. Lisäksi verkostojen merkitys on suuri, kun puhutaan työnhausta – työmarkkinoilla puhutaan paljon piilotyöpaikoista eli sellaisista tehtävistä, joissa rekrytointi ei ole vielä käynnistynyt tai työnantajayritys ei ilmoita työtehtävästä missään. Kun siis uusi työpaikka on mietinnässä, ota some haltuun ja hyödynnä verkostojasi!

CV-vinkit

CV, työhakemus, hakemuskirje – paranna mahdollisuutesi työnhaussa

Suuri osa työpaikkailmoituksista päättyy lauseeseen, jossa hakijaa pyydetään lähettämään CV ja hakemuskirje.

CV eli ansioluettelo on tiivistelmä koulutuksestasi, taidoistasi sekä työkokemuksestasi siinä missä työhakemuksellasi pääset tuomaan esiin, millaista osaamista, potentiaalia ja motivaatiota sinulla on hakemaasi tehtävään eli antamaan syyt, miksi yrityksen pitäisi valita juuri sinut. Käy poimimassa parhaat CV-vinkit ja ohjeet työhakemuksen tekemiseen!  

Hakemuslomakkeen täyttäminen

Työnhaku ei ole työtä hakevalle helppo urakka. Sen lisäksi, että sinua pyydetään lähettämään työpaikkaan CV ja työhakemus, monesti myös työnhaun osana on erillisen hakemuslomakkeen täyttäminen sähköisesti yrityksen järjestelmään. Arjen kiireissä eri työnhakudokumenttien tekeminen ja erillisen hakemuslomakkeen täyttäminen voi tuntua mahdottomalta urakalta. Huolellisesti täytetty hakemus on kuitenkin sinulle oiva tilaisuus erottautua muista hakijoista, joita saattaa tulla kymmeniä tai satoja yksittäiseen työtehtävään. Hakemuslomakkeen täyttäminen on hyödyllistä sinulle myös siksi, että monet yritykset etsivät hakemusjärjestelmistään sopivia työntekijöitä hakusanoja käyttämällä.

Aina ei kuitenkaan ole ihan mahdottomasti aikaa tuhlattavaksi tekstikenttien täyttämiseen. Hyödynnä CV:täsi ja työhakemustasi, kun täytät hakemuslomaketta – jotta työnhaku sujuisi nopeasti, kopioi jo olemassa olevista dokumenteista tarvittavat tiedot.

Avoin hakemus

Miten toimia, jos kiinnostavassa yrityksessä ei ole työpaikkaa?

Onko sinulla jo tiedossa unelmiesi työpaikka tai kiinnostava yritys, johon haluaisit päästä työskentelemään, mutta työpaikkoja ei löydy avointen työpaikkailmoitusten seasta? Oletko jo lähettänyt avoimen hakemuksen suoraan yritykseen, jossa haluat työskennellä? Avoimen hakemuksen lähettäminen sinua kiinnostavaan yritykseen voi olla sinun mahdollisuutesi!

Valmistaudu työhaastatteluun

Kun kutsu työhaastatteluun kilahtaa, voit onnitella itseäsi – rekrytoija on kaikkien muiden hakijoiden joukosta päätynyt kutsumaan juuri sinut haastatteluun. Työhaastattelu on mahdollisuutesi osoittaa, että sinulla on osaamista ja tarmoa uuteen tehtävään. Valmistaudu hyvin haastatteluun tutustumalla yleisimpiin haastattelukysymyksiin ja Sihdin haastatteluvinkkeihin, joiden avulla onnistut haastattelussa. Olemme koonneet ohjeistuksen myös videohaastatteluun! Viimeistele haastatteluun valmistautuminen hissipuheen laatimisella!

Pitääkö suosittelijat nimetä?

Monessa rekrytointiprosessissa pyydetään sinua nimeämään ainakin yksi tai kaksi suosittelijaa. Suosittelijioden avulla rekrytoija saa paremman käsityksen siitä, millainen olet työntekijänä ja esimerkiksi millaisissa tehtävissä olet parhaimmillasi ja millainen olet tiimikaverina tai esihenkilönä. Lue lisää suosittelijoideiden merkityksestä ja kuka on hyvä suosittelija blogitekstistämme!

Olemme tässä blogipostauksessa halunneet käydä työnhaun jokaisen vaiheen läpi ja antaa sinulle vinkkejä, miten saat tehtyä työnhausta helppoa. Seuraavaksi käy selaamassa Sihdin avoimet työpaikat ja hyödynnä vinkkejämme konkreettisesti – ehkä uusi työpaikka löytyy vain muutamalla klikkauksella?